Aurinkolasit

Aurinkolaseilla näkee miellyttävästi olosuhteissa, joissa auringon valo tavalla tai toisella haittaa näkemistä. Aurinkolasit suojaavat silmää UV-säteilyltä, liialta valolta, häikäistymiseltä, ja muotoilusta riippuen myös tuulelta ja vierasesineiltä. Parhaan hyödyn aurinkolaseista saa kun valitset ne käyttötarkoituksen mukaan: kaupunkikäyttöön, vesille, autoiluun, urheiluun, keväthangille. Ota yhteyttä ja kysy lisää aurinkolaseistamme!

Tiesitkö tämän ultraviolettisäteilystä?+

UV-säteily on lyhytaaltoista, näkymätöntä auringon säteilyä. UV-C jää ilmakehään, mutta UV-A ja UV-B pääsevät maan pinnalle. Aurinkoisella säällä silmiin kohdistuu suuri määrä UV-säteilyä, koska se heijastuu erittäin hyvin lumesta, jäästä, hiekasta, veden pinnasta ja jopa ilman pöly- ja hiekkahiukkasista. Näin ollen esim. vuoristossa, hangilla, vesillä ja vaaleahiekkaisella aurinkoisella rannalla on erittäin runsaasti UV-säteitä. UV-B-säteily voi aiheuttaa varsinkin kirkkaalla lumihangella oleiltaessa akuutin, kivuliaan sarveis- ja sidekalvon tulehduksen, “lumisokeuden”. Oireet ilmestyvät muutaman tunnin kuluttua altistuksesta, ja oireet paranevat yleensä itsestään parissa päivässä. Ulkoisista tekijöistä UV-säteily on merkittävin harmaakaihin syntyyn vaikuttava tekijä.

Tummalinssiset ja vaalealinssiset lasit+

Markkinoilla olevat lasit voidaan karkeasti jakaa kahteen perusryhmään: tummalinssisiin laseihin, jotka suojaavat häikäisyltä, ja jotka näin ollen ovat varsinaisia aurinkolaseja. Vaalealinssisemmät lasit parantavat nekin osaltaan näkömiellyttävyyttä, mutta eivät välttämättä suojaa häikäisyltä yhtä hyvin, vaan ovat tarkoitettu osaksi pukeutumista. Niitä voitaisiinkin siksi sanoa paremminkin asuste- kuin aurinkolaseiksi. Linssien kyky suojata UV-säteiltä riippuu ensisijaisesti linssimateriaalista. Muovilinssien materiaali suodattaa UV:n hyvin. UV 100 % tai UV 400 -merkinnät kehyksessä tarkoittavat, että UV-säteily suodattuu kokonaan. Lasilinssien UV-suodatuksen teho riippuu linssien tuotantomenetelmästä ja materiaalista.

Mitä ominaisuuksia aurinkolaseilta tulee vaatia?+

Lasien valintaan vaikuttavat linssien tummuusaste ja väri sekä kehyksen muoto. Aurinkolaseilta tulee edellyttää samaa optista laadukkuutta kuin silmälaseiltakin: aurinkolasien valontaitto-ominaisuuksien tulee olla virheettömät, ne eivät saa heikentää näöntarkkuuttamme tai oleellisesti vähentää silmiemme kontrastiherkkyyttä eli kykyä erottaa katsottava kohde taustastaan, eivätkä vääristää värejä, mikäli siitä on haittaa tai vaaraa. Optikkoliikkeissä myytävissä aurinkolaseissa linssit täyttävät nämä vaatimukset. Laadukkaat aurinkolasikehykset kestävät myös optikon tekemää aisojen muotoilua, ja kehyksiin on saatavissa varaosia. Optikko osaa myös opastaa valinnassa, jotta lasit soveltuvat käyttötarkoitukseensa.

Linssien lisäominaisuudet+

Aurinkolasivalikoimissa on tarjolla eri tavoin käsiteltyjä linssejä. Polarisoivissa linsseissä on kerros, joka estää vaakasuorilta pinnoilta (esim. märkä tie) tulevilta häikäiseviltä heijastuksilta. Liukuvärjätyissä linsseissä linssi vaalenee ylhäältä alaspäin. Fotokromaattiset linssit tummenevat ulkona UV-säteilyn vaikutuksesta, ja vaalenevat kun siirrytään sisätiloihin. Autolla ajaessa ne eivät suojaa häikäisyltä, sillä tuulilasi estää UV-säteilyn. Erityisesti tummalinssisissä aurinkolaseissa linssin sisäpuolen heijastuksenestopinnoite on suositeltava, sillä heijastukset häiritsevät näkemistä. Tehostettu silmä- ja aurinkolasien UV-suoja voi olla linssimateriaalissa tai se voidaan lisätä linssin pintaan. Yleisimmät aurinkolasien värit ovat ruskea, vihreä ja harmaa, koska ne näyttävät ympäristön värit luonnollisempina kuin muut värit. Aurinkolasimuoti tarjoaa kuitenkin hyvinkin monen värisiä linssejä, erityisesti em. asustelasivalikoimissa. Urheiluun tarkoitetuissa laseissa paljon käytettyjä värejä ovat keltaisen ja punaisen sävyt, koska ne korostavat ympäristön kontrastieroja.

Sininen valo+

Sinisellä valolla tarkoitetaan näkymättömien UVA -säteiden ja näkyvän valon rajalla olevaa lyhytaaltoista valoa. Se aiheuttaa näkemiseen usvaisuutta ja epätarkkuutta sekä erityisesti kontrastierottelun heikentymistä kirkkailla lumihangilla. Siniviolettivalo on vahingollista verkkokalvon soluille ja voi aiheuttaa pysyviä vaurioita silmille, kuten silmänpohjan ikärappeumaa (AMD). Aurinkolasit estävät myös tämän aallonpituuden pääsyn silmiin.

Lasten silmien suojaaminen+

Nuoren silmän mykiö on kirkas ja läpäisee siksi säteilyä aikuisen silmää paremmin. Siksi myös lapsen silmät tulee suojata häikäisyltä, ja aurinkolasien lisäksi lippalakki on hyvä lisävaruste. Silmälaseja käyttävä lapsi tarvitsee luonnollisesti omilla voimakkuuksillaan olevat aurinkolasit, tai vaihtoehtoisesti piilo-aurinkolasit-yhdistelmän, mikäli hän kykenee omatoimisesti huolehtimaan piilolaseistaan.

Laadukkaiden aurinkolasien ominaisuudet+

Hyvissä aurinkolaseissa linssit suojaavat silmät liialta näkyvältä valolta, häikäistymiseltä ja ultraviolettisäteilyltä. Linssit ovat optisesti laadukkaat ja kehykset kestävät ja istuvat kasvoilla hyvin. Optikkoliikkeissä myytävissä aurinkolaseissa on ilmoitettu linssien suojauskykyluokka. Se kertoo, kuinka kirkkaassa auringonpaisteessa lasit antavat riittävän häikäisysuojan. Sovita kuitenkin huolella, sillä valon kokeminen on yksilöllistä. Luokituksesta selviää myös, ovatko linssit liian tummat autolla ajoon. Optikkoliikkeessä myytävien aurinkolasien materiaali kestää muotoilua ja kehyksiin löytyy varaosia. Kerro optikolle, mihin käyttöön aurinkolasit tulevat. Näin löydät varmimmin tarkoitukseesi sopivat ja parhaimman suojan antavan mallin ja linssit.

Pakkahuoneenkatu 18, Oulu

Opti-Silmä

Pakkahuoneenkatu 18
90100 Oulu
Puh. 08 311 4906
info@optisilma.fi
www.optisilma.fi

Aukioloajat

Ma-Pe 9.30–17.30
La 10.00–14.00


  • Suomen yrittäjät
  • Opti-Silmä
  • Suomalaista Palvelua
  • Näköasiantuntija

Suosittele meitä