Koululaisen ja nuoren näkö

Näön kehittyminen ajoittuu pääosin ensimmäisiin ikävuosiin, mutta muutokset näköjärjestelmässä vaativat elinikäistä, jatkuvaa seurantaa. Erityisesti kouluiässä taittovirhemuunnokset saattavat olla nopeita ja alentavat näöntarkkuutta lyhyessäkin ajassa. Myös silmien yhteisnäön vaivattomasta toiminnasta on varmistuttava. Koululaisen näkö tulisi tarkistuttaa jopa vuosittain. Optikko voi tutkia näön ja määrätä silmälasit kun nuorella on ikää vähintään 8 vuotta. Korjaamattomina näköjärjestelmän muutokset hankaloittavat nuoren elämää, sillä näkemisvaikeudet vaikuttavat yleensä muuhunkin kuin oppimiseen. Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Näköjärjestelmän toiminta+

Valonsäteet kulkeutuvat silmäterän eli mustuaisen ja silmän linssin eli mykiön kautta silmän takaosassa sijaitsevalle verkkokalvolle. Näköhermoa pitkin kuva siirtyy verkkokalvolta aivoihin, jotka käsittelevät kuvan ymmärrettäväksi. Aivokuorella käsitellään oikean ja vasemman silmän kuvan yhdistäminen. Näköhavainto tehdään kahdella silmällä ja näköaistimuksena on yksi tarkkapiirtoinen tarkasteltavaa kohdetta vastaava kuva.

Näköjärjestelmän taittovirheet+

Normaalitaittoisessa silmässä tarkka kuva muodostuu verkkokalvolle ja välittyy edelleen aivokuorelle. Silmän pituus ja taittovoima ovat tällöin tasapariset. Näköjärjestelmän poikkeamat johtuvat yleisimmin siitä, että kuva muodostuu joko verkkokalvon eteen tai verkkokalvon taakse, jolloin näköhavainto on epätarkka. Puhutaan liki- ja pitkätaittoisuudesta sekä moni- eli hajataittoisuudesta. Ammattikielessä käytetään myös termejä myooppinen, hyperooppinen ja astigmaattinen näkö. Likitaittoisen silmän taittovoima on liian suuri suhteessa silmän pituuteen ja tarkka kuva muodostuu verkkokalvon eteen. Tällöin nuori ei näe kauas tarkasti ilman silmälasikorjausta, mutta lähietäisyydelle näkyy hyvin. Tässä tapauksessa silmälaseihin laitetaan miinuslinssit vähentämään silmän omaa voimakkuutta.

Pitkätaittoisessa silmässä silmän taittovoima on liian heikko silmän pituuteen nähden ja tarkka kuva muodostuu verkkokalvon taakse. Nuori silmä pystyy itse tuottamaan tarvittavan voimakkuuden lisäyksen silmän mykiön avulla. Tällöin nuori näkee tarkasti sekä kauas että lähelle ilman silmälaseja. Tänä kuitenkin kuormittaa näkemistä ja seurauksena saattaa olla esim. päänsärkyä iltapäivisin tai haluttomuutta käyttää silmiä lähietäisyydelle kuten lukemiseen. Silmälaseihin laitetaan pluslinssi, jotta tarkka kuva syntyisi ilman silmän omaa taittovoimamuutosta ja näin näköjärjestelmä kuormittuu vähemmän. Moni- eli hajataittoisuus johtuu useimmiten silmän sarveiskalvon eli etupinnan epäsäännöllisyydestä, joka tuottaa epätarkan kuvan verkkokalvolle kaikilta katseluetäisyyksiltä. Silmä ei pysty itse virhettä korjaamaan. Hajataittoa korjaavissa silmälaseissa on ns. sylinterihionta eli astigmaattisuuskorjaus.

Karsastus+

Silmäparin yhteistoiminnassa voi olla puutteita. Silmien kohdistaminen samaan kohteeseen on hankalaa jos silmiä kääntävät kuusi lihasta toimivat heikosti. Näkeminen kaikille etäisyyksille tuntuu epämukavalta. Kyseessä on silmäparin piilokarsastus. Näkömukavuutta voidaan parantaa erilaisilla harjoitteilla tai prismalinsseillä. Kun silmäparin kohdistaminen samaan kohteeseen on pysyvästi mahdotonta, kyseessä on ilmeinen karsastus. Ilman silmälasikorjausta nähdään kaksoiskuvia. Ilmeinen karsastus korjataan prismalinsseillä tai karsastusleikkauksella.

Tunnista lapsen näöntutkimuksen tarve+

Suomessa kouluikäisten näöntutkimukset kuuluvat kansanterveyslain piiriin. Käytännössä esitarkastuksen suorittaa yleensä kouluterveydenhoitaja, joka lähettää tarvittaessa jatkotutkimuksiin optikolle tai silmälääkärille. Koulussa tehtävien tarkastusten tiheys vaihtelee. Lapsi, jolla ei ennestään ole silmälaseja, ei ehkä tiedosta näkevästä huonosti. Vanhempien tulee tarkkailla lapsen tapaa katsella. Jos lapsi katselee televisiota hyvin läheltä tai jos koululainen valittaa vaikeuksia seurata opetusta, erehtyy numeroissa ja kirjaimissa, kokee lukemisen hankalaksi tai kärsii keskittymiskyvyn puutteesta, syy saattaa olla puutteellisessa näöntarkkuudessa. Pään pitäminen vinossa tai katselu toinen silmä suljettuna voi olla viesti näöntutkimuksen tarpeesta. Optikon suorittama perusteellinen näöntutkimus on paikallaan myös silloin, kun oireina ovat väsymys, silmien räpyttely ja/tai hierominen ja toistuva päänsärky.

Suhtaudu myönteisesti silmälaseihin+

Lapselle on kerrottava, että näön tutkiminen ei satu. Asiaan kannattaa suhtautua myönteisesti, jopa kielteisiä ilmaisuja näkövioista tai -virheistä tulee välttää, sillä ne saattavat aiheuttaa vastustusta. Silmälasit ovat mukavat, koska ne helpottavat kaikkea katselua: taululle, telkkaria, elokuvia, lukemista. Kun silmälasien tuoma hyöty on selvinnyt, niiden käyttö muodostuu luontevaksi. Useimmat nuoret pitävät silmälaseja normaalina arkipäivän juttuna.

Kuuntele lasta kehyksen valinnassa+

Kehyksiä valittaessa on myös lapsen mielipide huomioitava. Käytännöllisimmät ja turvallisimmat kehykset ovat kevyet, kestävät ja hyvin kasvoilla istuvat kehykset; kasvunvaraa ei kehyksiin pidä ostaa. Kehysmallistoissa on runsaasti koko-, väri- ja materiaalivaihtoehtoja. Silmälasien käyttäjän mielipide on tärkeä: lapsi hyväksyy lasien käytön helpommin, kun kehys on mieleinen.

Linssit+

Keveys ja kestävyys ovat ensisijaiset vaatimukset lasten lasien linsseille. Paras ratkaisu on kovapinnoitettu muovilinssi. Pinnoittamaton muovi naarmuuntuu helposti. Linssien värjäykselle ei yleensä ole perusteita. Pinnoitteista ja linssikäsittelyistä kannattaa keskustella optikon kanssa parhaan ratkaisun löytämiseksi.

Piilolasit+

Piilolasit ovat erityisesti nuorten suosiossa. Silmälaseja kätevämmät ne ovat esim. urheillessa. Piilolasien hankkimista suositellaan, kun nuori on riittävän motivoitunut ja kyvykäs ottamaan vastuun piilolasien jatkuvasta ja huolellisesta hoidosta; noin 13–15-vuotias suoriutuu itsenäisesti piilolasien päivittäisestä hoidosta.
Pakkahuoneenkatu 18, Oulu

Opti-Silmä

Pakkahuoneenkatu 18
90100 Oulu
Puh. 08 311 4906
info@optisilma.fi
www.optisilma.fi

Aukioloajat

Ma-Pe 9.30–17.30
La 10.00–14.00


  • Suomen yrittäjät
  • Opti-Silmä
  • Suomalaista Palvelua
  • Näköasiantuntija

Suosittele meitä