Linssit

Silmälaseja käytetään monesta syystä: näöntarkkuuden parantamiseen, tuottamaan tarkka näköhavainto eri katseluetäisyyksiltä, näkemisen miellyttävyyden lisäämiseen, suojaamaan silmiä, muodin vuoksi, kaukolaseina, lähilaseina, harrastuslaseina, työlaseina tai osana pukeutumista.

Yksi silmälasipari ei välttämättä riitä kaikkiin näkemisen tarpeisiin; voidaan tarvita useammat silmälasit. Silmälaseihin on saatavissa monia linssivaihtoehtoja. Linssien materiaali voi olla lasia tai muovia ja linsseihin voidaan laittaa erilaisia pinnoitteita. Linssejä ja kehyksiä on monen hintaisia; kallein ei välttämättä ole tarpeellisin. Aina ei ole helppo valita.

Keskustelu optikon kanssa näkemiseen liittyvistä toiveista ja tarpeista, lasien käyttöolosuhteista, aiemmista kokemuksista, työstä ja harrastuksista auttaa löytämään parhaimman ja näkömukavuuden kannalta miellyttävimmän ratkaisun. Varsinkin silloin kun taittovirhe vaatii kaukonäön korjaamista ja aikuisnäkö edellyttää lähilaseja, yksilöllisten näkötarpeiden selvittäminen on erittäin tärkeää.

Lasi- ja muovilinssit+

Optinen lasi eroaa tavallisesta lasista vaativamman valmistusmenetelmänsä vuoksi. Lasilinssin pinta ei naarmuunnu niin helposti kuin muovilinssin, mutta lasilinssi rikkoutuu helpommin. Muovilinssien valintaperusteena voi olla niiden keveys verrattuna lasilinssiin. Muovilinssi iskunkestävänä ei rikkoudu kovin helposti. Muovi on altista naarmuuntumaan, joten linssit vaativat huolellista hoitoa ja säilytystä. Muovilinssien naarmuuntumista estetään tehokkaasti suojaamalla linssin pinnat kovapinnoitteella.

Lähes kaikkia linssejä voidaan värjätä tai niihin voidaan valita tummuva ominaisuus. Viimeisintä linssiteknologiaa edustavat ns. korkeataitekertoimiset linssit, joiden valontaittokyky on erittäin tehokas. Linssit ovat ohuemmat ja keveämmät kuin vastaavat tavalliset lasi- tai muovilinssit, joten linsseistä saadaan sirot myös suuria taittovirheitä korjattaessa. Näitä linssejä kutsutaan myös ohennetuiksi linsseiksi. Linssejä ei ole ohennettu vaan linssin korkea taitekerroin tekee linsseistä ohuemmat.

Sävytetyt linssit ja linssipinnoitteet+

Linssejä voidaan käsitellä käyttömukavuuden ja linssien kestävyyden lisäämiseksi. Yleisimpiä käsittelyjä ovat muovilinssien kovapinnoitteet, linssien värjäykset ja sävytykset sekä linssien heijastusten estokäsittelyt, joissa linssi pinnoitetaan heijastuksenestopinnalla eli AR-pinnoitteella. Uusimpia pinnoitteita ovat yhdistelmäpinnat, joissa linssin pinnoitteeseen voidaan yhdistää muiden pinnoitusten lisäksi myös päivittäistä puhdistusta helpottava pinnoitus.

Yksi-, kaksi- ja kolmitehoiset rajalliset linssit+

Yksitehoiset silmälasit valmistetaan joko lähi- tai kaukokatseluun. Jos henkilö tarvitsee laseja sekä kauko- että lähinäkemiseen, tarvitaan myös kahdet eri yksitehoiset lasit. Kaksien silmälasien vaihtaminen katseluetäisyyden vaihtuessa saattaa käytännössä olla hankalaa. Silti yksitehoiset lukulasit esim. kirjan lukemiseen sängyssä ovat mitä parhain ratkaisu. Silmälaseissa voi myös olla samanaikaisesti kaksi voimakkuutta eli voimakkuus sekä kauko- että lähikatseluun. Voimakkuudet voivat olla linssissä niin, että linssissä on raja tai linssi voi olla ns. rajaton. Rajallisissa kaksiteholinsseissä lukuvoimakkuusosan raja näkyy selvästi linssin pinnassa. Lukuosa voi sijaita linssissä muissakin kohdissa kuin kehyksen alareunassa. Kun silmälasien käyttäjä tarvitsee lähilasivoimakkuutta esim. yläviistoon katsesuuntaan, lukuosa sijoitetaan silmälasien yläreunaan. Rajallisissa kolmiteholinsseissä kauko-osan lisäksi on kaksi eri voimakkuudella olevaa lukuvoimakkuusosaa. Lukuosan muoto ja koko valitaan käyttötarkoituksen mukaan.

Rajattomat moniteholinssit eli progressiiviset linssit+

Kun silmälaseja käytetään jatkuvasti, voidaan kauko- ja lähietäisyydelle tarvittavat voimakkuudet toteuttaa moniteholinssinä eli progressiivisena linssinä. Tällaisen linssin voimakkuus muuttuu kaukolasivahvuudesta lukulasivahvuuteen portaattomasti. Linssi näyttää yksiteholinssiltä eikä siinä voi havaita mitään rajaa. Rajattomien linssien optinen rakenne on teknisesti vaativa. Linssien ihanteellinen toiminta edellyttää riittävän kookasta silmälasikehystä sekä hyvää kehysten anatomista istuvuutta ja käyttäjältään tottumista. Myös mataliin kehyksiin on kehitetty oma rajaton linssityyppi. Rajattomia linssejä on eri käyttötarkoituksiin ja linsseissä on erilaisia optisia rakenteita ja niitä tehdään erilaisista optisista materiaaleista. Jokaisen asiakkaan tarpeisiin parhaiten sopiva linssityyppi selviää optikon kanssa keskustellessa.

Ergonomiset sisätilan linssit+

Linssivalikoimien uusi tulokas on sisätilaan tarkoitetut työskentelylasit eli ns. syväterävät linssit. Linssien suunnittelun lähtökohtana on ollut katseluetäisyydet lähelle. Näiden ergonomisten linssien optinen rakenne tukee lähietäisyyksille katselua vaihtoehtoisesti kahdella eri tavalla. Linssin kauko-osan läpi katselussa terävästi näkyvä alue on kapeampi kuin moniteholinssissä, jotta lähityöskentelyyn saadaan suurempi ja terävämpi näköalue. Toisessa vaihtoehdossa linssissä ei ole lainkaan sopivaa voimakkuutta tarkkaan kaukokatseluun, jotta optinen rakenne tukee lähietäisyyksille katsomista. Ergonomisilla linsseillä on suurempi työskentelysyvyys kuin lähikäyttöön tehdyillä yksiteholinssillä. Näitä linssejä voivat käyttää kaikki silmälasinkäyttäjät ja ne ovatkin oivallinen vaihtoehto yksitehoisille työskentely- tai harrastuslaseille.

Fototrooppiset ja polarisoivat linssit+

Fototrooppisen eli fotokromaattisen linssin tummuus muuttuu auringonvalon voimakkuuden mukaan. Sisätiloissa linssi on miltei väritön ja se tummenee auringonvalon ultraviolettisäteiden vaikutuksesta. Linssien sävy on ruskea tai harmaa. Ilman lämpötila vaikuttaa linssien tummumiseen; lämpimässä ilmanalassa linssit eivät tummu niin tummiksi eivätkä niin nopeasti kuin pakkasella. Autossa linssien tummuusasteeseen vaikuttaa auton ikkunoiden ultraviolettisäteiden läpäisy.

Fototrooppisia linssejä saa useina erilaisina vaihtoehtoina: yksiteholinsseinä ja rajattomina menoteholinsseinä sekä muovi- tai lasimateriaalista valmistettuina. Esimerkiksi veden pinnasta tai hohtavasta hangesta tai märästä tienpinnasta heijastunut valo rasittaa silmiä usein enemmän kuin suora auringonvalo. Tällaisiin olosuhteisiin suositellaan polarisoivia linssejä, jotka estävät heijastuvaa valoa pääsemästä silmiin. Polarisoivia linssejä saa myös omilla voimakkuuksilla. Optikko on asiantuntija opastamaan valinnoissa. Siksi kannattaa aina keskustella millaisissa olosuhteissa silmälaseja käytetään ja mitä pitää nähdä hyvin.

Pakkahuoneenkatu 18, Oulu

Opti-Silmä

Pakkahuoneenkatu 18
90100 Oulu
Puh. 08 311 4906
info@optisilma.fi
www.optisilma.fi

Aukioloajat

Ma-Pe 9.30–17.30
La 10.00–14.00


  • Suomen yrittäjät
  • Opti-Silmä
  • Suomalaista Palvelua
  • Näköasiantuntija

Suosittele meitä